Zdrowe odżywianie = warzywa i owoce.

Drogi Rodzicu – warzywa i owoce powinny być stałym składnikiem codziennej diety dziecka.

Stanowią główne źródła witamin, składników mineralnych, błonnika oraz naturalnych przeciwutleniaczy.

Dziecko powinno jeść warzywa i owoce kilka razy dziennie. Różnorodność spożywanych warzyw i owoców zapewnia dostarczenie cennych składników odżywczych.

 

Naszym celem jest promowanie zdrowego stylu życia. Organizujemy zajęcia o tematyce zdrowotnej,  za pomocą wszystkich zmysłów poznajemy owocowo-warzywny świat,  tworzymy tematyczne prace plastyczne oraz przygotowujemy degustacje pysznych owoców i warzyw. Jadłospis naszych milusińskich jest przygotowywany zgodnie z normami żywieniowymi. Kolorowe i zdrowe potrawy zachęcają do posmakowania.

My proponujemy zasadę „kolorowego talerza”, który ułatwi sporządzenie pełnowartościowych posiłków oraz zapewni potrawom ciekawy i apetyczne wygląd.

Zdrowy – kolorowy talerz:

***warzywa i owoce pomarańczowe (marchew, papryka, pomidory, dynia, morele)
***warzywa i owoce ciemno granatowe (burak, kapusta czerwona, czarna porzeczka, winogrona, śliwka, jeżyna, żurawina)
***warzywa i owoce zielone (brokuły, natka pietruszki, sałata, szpinak, cykoria, seler)

Wskazówki dla Was !

– warzywa i owoce do każdego posiłku dziecka
-przygotowujemy atrakcyjne potrawy (tęczowy mix warzyw i owoców)
-przyrządzajmy potrawy razem z dzieckiem
-zamiast słodyczy podawajmy dziecku pokrojone warzywa i owoce
-korzystajmy z sezonowych warzyw i owoców
-WAŻNE!!! Sami jedzmy codziennie warzywa i owoce. To najlepsza metoda na kształtowanie nawyków żywieniowych dziecka.

Rodzicu. Pamiętaj!! Wszystkie owoce i warzywa – świeże, mrożone, suszone czy w formie przetworów są wartościowym składnikiem diety.

Zatem, gdy już mamy świadomość jak wieloma możliwościami dysponujemy, nie szukajmy wymówek!

DAJMY SCHRUPAĆ  NASZYM DZIECIOM ZDROWE, PYSZNE WARZYWA I OWOCE – NA ZDROWIE!!!